Grecia,  Plecati departe

O saptamana in Corfu

Am profitat de preturile mici la biletele de avion proaspat introduse (eram in aeroport, asteptand zborul spre Bari, in aprilie) si le-am si cumparat, pe loc!

La fel am facut si in urma cu un an, cand am ales Zakynthos!

Si iata momentul plecarii: 19 august 2022. Anul cu multe zboruri intarziate si anulate. Noi am avut noroc. Nu am scapat fara o intarziere de o ora, dar e chiar decent fata de ce au patit altii.

Din Cluj, durata zborului a fost de o ora si 40 de minute.

Ajunsi la destinatie, am facut rapid procedurile de inchiriere a masinii si am pornit spre casuta noastra, in Liapades. Un mic sat, cu stradute serpuite care coboara alene spre mare. Drumurile sunt strajuite de taverne pe ambele parti.

Am ales cazarea la mijloc de insula, pentru a fi accesul usor spre toate punctele. Dar zilele nu au fost suficiente pentru a vedea si partea de sud, asadar povestea de azi e despre nordul insulei Corfu.

Verde si stancos, Corfu nu poarta specificul 100% grecesc. Si totusi, te poti bucura nu doar de plaje, ci si de orasul vechi sau palatul lui Achile.

O voi lua metodic, cu numele plajelor si la final si restul atractiilor de care ne-am bucurat.

Liapades beach

Este situata pe coasta de vest a insulei, la 25 de minute de aeroport.

➡️Plaja este cu pietris, iar intrarea in mare destul de abrupta.

Coborand cateva sute de metrii de la cazarea noastra, era cea mai apropiata plaja de apartamentul in care am stat. Un golfulet, defapt, cu pietricele si stanci ce il marginesc, iar la mal doua beach baruri care ofera si sezlonguri.

Am prins, de fiecare data, valuri. Cam pe toata coasta vestica erau valuri, drept sa va spun!

Dar pe cei mici nu i-a deranjat acest aspect, ba chiar se bucurau cand, la mal fiind, ii intorcea cu susul in jos agitatia marii.

Stancile se inalta in spate, dar nu sunt aride, ci pline de vegetatie.

Rovinia beach

➡️ Plaja cu pietris, accesul spre ea ceva mai dificil, intrarea abrupta.

Daca o luam in stanga, iesind de pe straduta casutei noastre, la alte cateva sute de metrii, se localiza aceasta minunata plaja, la care ajungi pe un scurt drum prin padure.

La coborare spre plaja, cand inca te afli pe drumul pentru masini, gasesti cateva mici parcari printre conifere. Bineinteles, cu plata.

Odata ajuns pe cararea micuta, prin cateva „crapaturi” de natura, se intrezareste plaja mai sus mentionata. Spectaculos spectacol!

Rovinia este si ea intr-un golf, usor mai mare ca precedentul, dar fara baruri si sezlonguri. Deci fara o lada frigorifica, umpluta cu fructe si lichide, nu ai ce sa cauti acolo!

Paleokastrita

Tot pe coasta vestica, dar ceva mai in nord decat precedentele.

➡️Plaja cu pietris, intrare lina, apa rece

Extrem de aglomerata, cu apa rece, dar cu o atmosfera care e putin peste restul plajelor din Corfu. Sunt, defapt, mai multe plaje, in aceiasi localitate, dar asta aveam sa aflam doar in ultima zi, cand am vizitat manastirea cocotata intr-un pisc de insula.

Plaja din Paleokastrita la care am fost noi, cu barul imbietor si micuta piscina de pe plaja e perfecta pentru relaxare. Ne-am bucurat putin de atmosfera, dupa care am ales sa ne indreptam spre ape mai calde. Dar norocul nu ne-a suras nici de aceasta data:

Agios Giorgios

➡️ Plaja cu nisip si pe alocuri pietris, intrarea abrupta

O plaja intinsa si lata, cu nisip, dar marea a fost din nou rece cu noi. Nu stiu daca asa e mereu sau am fost ghinionisti.

De aici am luat un taxi boat pana la vestita Porto Timoni. Pretul per persoana este de 7€. Mai este varianta de a cobori pe o carare, cam 20 de minute, din ce am inteles. Pentru noi a fost exclus, fiind si cu un bebelus.

Porto Timoni

➡️ Plaje cu nisip si pietris, intrare mai abrupta pe o parte si mai lina pe cealalta

Sau cele doua plaje in oglinda. Extrem de aglomerate, dar si deosebit de frumoase. Stateam si ma intrebam cam cum ar fi fost sa fim noi si inca doi, trei indivizi pe acele petece de nisip. Mirific, sunt convinsa!

P. S. Pe partea pe care ne-a lasat taxi boat-ul apa era mai rece decat in golfuletul aflat spate in spate cu aceasta plaja.

Glyfada

➡️ Plaja cu nisip, intrare abrupta

Situata pe coasta vestica, cam la mijlocul distantei intr nordul si sudul insulei.

Lunga si lata, cu multe beach baruri si nisip, dar cu preturi cam piperate.

Copiii s-au distrat extraordinar alergand de-a lungul portiunii care nu era invadata de sezlonguri. Noi am nimerit un moment in care marea era ceva mai agitata, dar spectacolul valurilor a fost pe placul tuturor!

De aici am mers sa luam cina la Pink Panther, un resturant situat deasupra marii, pe o stanca. Si cand zic deasupra, e efectiv senzatia ca esti in aer!

Ipsos

➡️ Plaja cu pietris si nisip, intrarea lina

Pe coasta estica, cu ape calde si linistite.

DCIM117GOPROGOPR6746.JPG

Parca de trei ori ne-a indemnat sufletul spre plaja din Ipsos. Prietenoasa cu cei mici, cu apa limpede si calda, ne-a chiar placut aici!

Barbati beach

➡️ Plaja cu pietris, intrare lina

La fel ca Ipsos, pe parte de est a insulei.

Usor mai salbatica decat precedenta, probabil si pentru ca natura se impleteste extrem de frumos cu marea, are aceiasi apa calda si lina.

Cred ca toata partea estica a insulei se bucura de apa mai calda, in comparatie cu partea de vest. Probabil si din prisma curentilor, care in est, fiind continentul in imediata vecinatate, nu sunt la fel de puternici.

Kassiopi

➡️ Plaja cu pietre mari, albe, care dau apei o nuanta de nedescris, intrare abrupta

Intr-una din zile am plecat de la cazare doar noi trei, fara cealalta familie cu care eram in concediu.

Prima oprire a fost in Kassiopi, unde ne-am si plimbat prin satul vechi, dar ne-am si bucurat de soare si mare. Nuantele de albastru ale Mpataria beach sunt de nedescris! Pietrele albe de pe plaja, care se intind si in larg, dau apei niste culori extraordinare! Doar ca plaja e mica, extrem de vanata de turisti, cu locuri de parcare aproape inexistente.

Fiind mijlocul zilei, iar noi cu burtile goale, am cautat un restaurant cu peste si fructe de mare. Si l-am gasit! Cred ca a fost cea mai faina experienta culinara! Meniul este saracacios, cu doar cateva preparate, dar acele preparate sunt…cum sa va spun eu? Gatite cu suflet! Asta dupa ce au parasit marea in dimineata in care noi le-am servit.

Este vorba despre restaurantul The three brothers. Si vi-l recomandam, daca sunteti iubitori de creaturi marine proaspete si delicioase, servite chiar de proprietari!

E cam singurul restaurant pe care pot sa il recomand fara sa am ceva de reprosat!

Canal D’amour

➡️ Situat in statiunea Sidari, plajele sunt cu nisip fin si intrare lina

Usor molesiti de la caldura si mancare, ne-am continuat traseul spre nordul insulei.

In urma cu ceva ani, cand eu si Alex eram doar iubiti, am petrecut 7 zile in Sidari, care e statiunea cu vestita Canal D’Amour.

Nu ne era musai sa o revedem, dar aveam nevoie de putina inviorare si de inca o baie! Iar Sidari este alegerea perfecta pentru iubitorii de nisip fin si apa calda!

Chiar daca nu ne doream neaparat sa revedem locatia, ne-am bucurat sa ne reamintim locuri si sa incercam sa rememoram momente.

Palatul lui Sissy (Achilleion)

Localizat in pitorescul Gastouri, acest palat a fost contruit in 1890 special pentru regina Elisabeta a Austro-ungariei, ca refugiu. Se spune ca regina era indragostita de Grecia, iar Corfu era insula ei de suflet. Asadar, acest palat a fost construit in semn de admiratie pentru Grecia si pentru mitologia sa (de aici si numele). La acest moment, palatul este un muzeu, dar, din pacate, se pot vizita doar gradinile, palatul in sine fiind in renovare.

In experianta noastra anterioara din Corfu am reusit sa vizitam si interiorul, care este de departe spectaculos. Dar si gradinile au un farmec aparte, cu statui din mitologia greaca, cu vegetatia tipica, luxurianta, extrem de frumos ingrijita.

Privelistea este si ea pe masura asteptarilor: nordul orasului Corfu intr-o parte (cu spectacolul avioanelor ce vin si pleaca) si marea Ionica pe cealalta.

Orasul Kerkira (Corfu)

Principalul port si cel mai mare oras al insulelor Ionice, capitala insulei Corfu este un oras medieval. O impletire de influente isi pune amprenta asupra sa, fiind ocupatie a mai multor dominatii straine de-a lungul timpului. Arhitectura veche este bine conservata, orasul fiind un muzeu in sine. Are multe povesti de spus, oriunde privesti.

Pentru noi a fost din nou o placere sa disfrutam acest deosebit oras la pas, gustand fiecare coltisor.

Manastirea Theotokos din Paleokastrita

Fondata in 1228, pe un teren de 300 metrii patrati, este o manastire tipic greceasca, cu un muzeu al fabricarii uleiului de masline, cu o iedera ce umbreste mare parte din curte, cu arcade umbroase, icoane estrem de vechi si imagini pe care parca le privesti dintr-o alta lume. Specific insulei, este asezata in varful unei stanci, de unde viziunea asupra zonei este una idilica.

Credinciosi sau nu, experienta chiar merita bifata!

P. S. Drumul prin munte, cand treci de pe o coasta pe alta e senzational! Merita sa te opresti macar o data, sa cobori din masina si sa privesti in zare!

De aici am luat-o direct spre aeroport, multumind insulei pentru ce ne-a oferit!

Cazarea noastra o gasiti pe Booking, aici:

Lola’s house https://www.booking.com/Share-3bdyOy4

Este un apartament spatios, pe 2 nivele, cu o bucatarie perfect utilata si 3 dormitoare (2 cu paturi duble si 1 cu pat dublu si canapea extensibila)

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *