Aventuri,  Croatia,  Plecati departe

Makarska si imprejurimile

‌Muntele strajuieste marea cu grandoare in zona aceasta a Croatiei! E un soldat devotat, cu piscuri inalte. O imbinare perfecta a naturii: muntele se-nalta parca din mare!

Am stat la intrarea in Makarska, venind dinspre Split, intr-un apartament simpatic gasit pe booking. Singurul inconvenient era ca de la mare la munte urcai, evident, iar apartamentul nostru era exact unde va imaginati: pe deal! Noroc cu caruciorul, in care doar pe noi nu ne-am pus, in rest a carat tot ce-a putut! Bun baiat! Odihniti coboram si loviti de caldura urcam, dar mersul pe jos face piciorul frumos si cu replica asta cred ca pe mine m-ai convinge sa fac (aproape) orice!

Makarska este o statiune pe de-a-ntregul: cu port, parc de distractii pentru copii, centru istoric si o mare varietate de plaje, care se intind si dupa ce iesi din localitate. In centru atmosfera era destul de incarcata, la fel si seara, pe faleza. Noi am evitat cat am putut aglomeratia. Am iesit o data la plimbare, am vazut ce si cum si ne-a ajuns. In rest, stateam de cele mai multe ori pana se intuneca pe plaja, apoi gateam ceva rapid in intimitatea apartamentului si somn de voie!

Pana la urma, daca e sa o spun pe aia dreapta: gasesti si agitatie si liniste, in acelasi loc, doar in puncte diferite. Si asta e un plus, dupa parerea mea!

Ne-am plimbat pe sub conifere pana departe, pe plajele pustii. Daca pornesti la drum de dimineata, iti gasesti un coltisor doar al tau, fara priviri straine. Acesta e defapt farmecul Croatiei: intimitatea! Sunt multe mini golfulete pe cararile ce serpuiesc de-a lungul apei. Este o tara frecventate de doua categorii opuse de turisti: unii care sunt in cautarea agitatiei si altii care-ar vrea sa fie singuri in pustiu. Noi facem parte din cea de-a doua categorie.

Cateva din zile le-am petrecut in proximitatea cazarii, iar in altele am ales sa ne deplasam cu masina spre alte zone.

1. Brela

Punta Rata, celebra plaja din Brela, a fost votata de revista Forbes ca fiind in top 20 de plaje din lume! Aici soarele face spectacol cand se contopeste in mare!

2. Baska Voda

O alta localitate cocheta, situata pe Riviera Makarska, cu o plaja umbrita de padurile de pini. Merita si ea o vizita, cu siguranta!

3. Omis

Localizarea acestui oras este de exceptie: la baza canionului pe care raul Cetina il sapa in stanca. Din acest motiv, statiunea beneficiaza de una dintre putinele plaje cu pietrs fin de pe cantonul Split-Dalmatia.

Noi am profitat de o zi ploioasa pentru a ne bucura de minunata priveliste de sus, din fortareata. O multime de trepte sapate in piatra te poarta spre turn, de unde privelistea de 360° iti infatiseaza muntele si marea, exact ca intr-o carte postala!

4. Nugal beach

Ca sa ajungi le ea, e drum greu! Initial printr-o padure de conifere mici si mari, iar mai apoi pe buza stancii ce se saruta cu marea.

Jumatate rezervata nudistilor, noi ne-am bucurat de goliciunea ei (a plajei) si de asfintitul colorat, nefiind pusi intr-o situatie stanjenitoare. Petra nu a pus intrebari, fiind probabil inca mica pentru a intelege pe deplin situatia. La intoarcere, mergeam spre apus. Si a fost perfect! Ne-am oprit si-am stat gura-casca sa admiram treptele spre soare si marea din zare!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *