Aventuri,  Italia,  Plecati departe

1 decembrie la Roma

Aveam nevoie de o pauza, de mancare buna si de cateva kilograme de inghetata italiana!

Desi am intampinat dificultati  pana sa ajungem in inima Italiei, am hotarat sa trecem peste si sa mergem mai departe.

Zborul rezervat cu doua luni in urma ne-a fost anulat si nici nu mai era altul din Cluj de luat in calcul. Am cautat in imediata apropiere o varianta, dar fara succes. Asa ca ne-am pornit cu masina pana la Budapesra, am petrecut o dupamasa la targul de Craciun, o jumatate de noapte la o pensiune langa aeroport si la 3 dimineara ne-am trezit sa pornim spre Roma.

Daca a meritat? A fost un city break pe cinste!

Cand te decizi sa mergi la Roma, oricat ai citit si te-ai documentat, ai niste asteptari eronate! Cred ca sufletul se bucura de orice locsor nou descoperit, dar Roma este o bijuterie neslefuita in intreaga ei intindere! Oriunde iti intorci privirea este ceva de vazut, oriunde te asezi, ai ceva de admirat sau savurat.

Aici am mancat cea mai buna inghetata de pana acum! Si nu sunt deloc subiectiva, gelateria aceea chiar isi merita toate laudele!

Si ca sa nu o mai lungesc, am facut un top al vestigiilor. Un top vazut prin ochii mei.

1. Vaticanul

Poate e in cap de lista si pentru ca ziua in care pasii ne-au purtat prin orasul sfant a fost singura cu soare. Sau poate ar fi fost oricum! Si nu am intrat in capela Sixtina! Am zis ca e prea mult pentru un copil de 5 ani. Si mereu cand las locuri prin care nu trecem pe lista de asteptare, e oarecum o garantie ca vom reveni!

V-as putea scrie pana raman fara cuvinte si tot nu ati intelege! Ca sa o facteti, e nevoie de ochii sufletelor voastre! E nevoie sa mergeti sa vedeti voi cu ei!

Pentru ca nu doar Vaticanul, ci fiecare obiectiv din acest top al meu, a fost in realitate cu un pas inaintea asteptarilor mele.

Dupa ce treci de securitate, intri printre niste coloane imense de piatra, un semicerc enorm care inconjoara piata Vaticanului. Odata iesiti de sub el, se vede in toata splendoarea bazilica si piata San Pietro. Un infinit in comparatie cu nemuritorii de noi.

 

Bazilica in sine te poate lasa mut si plin de admiratie. Intri sub cupolele ei si iesi mic si totusi plin de ceva ce nu poti percepe… Este atat de multa arta.. ! Prea multa parca pentru a fi cuprinsa o singura data! Simti cumva ca te apasa frumusetea!

2. Fontana di Trevi

As da orice sa fiu 60 de secunde singura in acel loc! Sa pot admira fara o miscare necontenita din toate partile, fara voci si sunete. Doar eu si poate un strain care sa ma pozeze fara sa stiu. Stand in visare.

Sunt locuri care iti taie respiratia!

3. Pantheon

Intr-o culoare mohorata de la atatia ani trecuti, iti scade instant numarul si intensitatea respiratiilor odata ce ti se dezvaluie de dupa cladiri. Cazi in admiratie si-ti spui ca nu poate fi mana omului … Cam asta e trairea pe care a trezit-o in mine.

4. Colosseum

Fara sa poata fi cuprins cu privirea, treci pe langa el contempland si realizand cat de mici suntem si vom ramane intotdeauna. Cu greu accepti ca a fost construit cu sute de ani in urma, fara tehnologie, fara utilaje, de o mana ca a noastra. Doar ca mintea a contat defapt!

L-am admirat in prima si ultima zi, prima data pe ploaie, a doua oara pe intuneric. La fel de frumos de ambele dati! Sa va descriu ce vedeti mai bine in poze…?

5. Scarile spaniole

Pornind din Piata Spaniei si urcand cele 137 de trepte spaniole, ajungi la o biserica franceza. Buna combinatie, nu?

Pietei i-a fost atribuit acest nume pentru ca in una din cladirile ei se afla ambasada Spaniei. Tot in aceasta piata se afla si o fantana sub forma unei barci.

Din fata bisericii Trinita dei Monti, aflata la capatul acelor trepte spaniole, Roma ti se dezvaluie de sus!

6. Piazza Navona

O piata construita pe un fost stadion, de dimensiuni considerabile, unde vibreaza spiritul italian. In centrul ei se afla Fontana dei quattro fiumi (Fantana celor patru fluvii), iar la stanga si dreapta ei inca doua fantani mai mici (Nettuno si Fontana del Moro).

Un alt monument important aflat pe una din laturile sale este biserica Sant’Agnese in Agone, care strajuieste defapt intreaga piata.

In prima zi am ajuns acolo pe o ploaie marunta si abia asteptam sa intram in interior pentru a ne incalzi. Am admirat-o si atunci, dar cand burnita iti patrunde si in suflet, totul pare mai mohorat si fara suflare. Urmatoarea zi era soare! Am mancat afara, am privit cativa artisti stradali, ne-am incarcat cu energie! Si am admirat altfel tot ce ni se infatisa din trecutul Romei!

Pare putin de vazut in trei zile, dar noi nu mai alergam demult cand suntem in deplasare. Suntem adeptii plimbarilor si relaxarii. Ne face placere sa bem un pahar de vin admirand forfota dintr-o zona turistica, sa experimentam diferite feluri de mancare, sa inhalam cumva atmosfera zonei. Iar asta ne obliga oarecum sa revenim acolo unde am ramas cu o experienta pe gustul nostru!

Multumesc pentru atentie! 🤗 Va mai astept pe aici!

 

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *